DIY low profile ergonominen split-näppäimistö, osa 1
Olen rakentanut pari näppäimistöä aiemmin (edellinen 4 vuotta käytössä ollut näppäimistö yllä olevassa kuvassa taustalla) ja päätin kokeilla vaihteeksi rakentaa split-näppäimistön, jossa näppäimistö on kahdessa osassa. Ideana on että osat saa sivusuunnassa leveämmälle ja mukavampaan kulmaan paremman kirjoitusergonomian saavuttamiseksi. Kokeilen samalla matalan profiilin Kailh Choc V1 -nimisien kytkimien äänekkäästi naksuvaa White-versiota.
Seurasin tätä ohjetta Sofle Keyboard – build guide (Choc) ja tilasin osia eurooppalaisesta Keycapss-kaupasta ja piirilevyn sekä kytkimien tukilevyn JLCPCB-valmistajalta Kiinasta. Tilaukset tehtiin samana päivänä ja sain kummatkin postissa parin päivän sisällä toisistaan.
JLCPCB:ltä tilatessa kannattaa huomioida että tukilevyjen tekeminen piirilevyinä tekee siihen normaalia suurempia reikiä, jonka takia tilauksesta piti maksaa jonkin verran extraa nettisivujen hintalaskuriin verrattuna. Normaalisti näppäinkytkimien tukilevy tehdään laserleikkaamalla se metallista.
Paketin kolvaaminen kokoon oli suhteellisen suoraviivainen toiminto kun Choc-kytkimien hot swap -liittimien ja minikokoisten diodien juottamisen tekniikat keksi. Osapaketissa ei tullut mukana pyöriteltäviä nuppeja, mutta hacklabin komponenttivarastossa oli sopivia osia iso kasa, joten päätin laittaa nupit mukaan vaikka alun perin ei ollut ajatuksissa tehdä tätä.
Näppäimistön alla on vain kumitassut ja koko näppäimistön korkeus on pöydältä näppäinhatun yläreunaan vain 1,5cm jonka takia käsiä voi pitää rennosti pöydällä lähes suorassa. Näppäimistön osat juttelee keskenään serial-liikenteellä TRRS-audiokaapelia pitkin.
Muutamien viikkojen käytön jälkeen näppäimistöön alkaa tottua. Jouduin tämän käyttöön ottamisen yhteydessä opettelemaan kunnolla myös kymmensormijärjestelmän, jota ilman on tullut työkseni koodattua yli kymmenen vuotta. Netistä löytyy hyviä harjoitteluohjelmia, joista olen käyttänyt muutaman viikon ajan Keybr-nimistä nettisivuna toimivaa ohjelmaa.
Näppäimistön jokaisen napin voi ohjelmoida haluamakseen QMK-firmwaren asentamisen ja nettisivulla tarjolla olevan konfiguraattorin avulla. Näppäinkartasta on käytössä nyt toinen versio, jossa isoissa peukalonapissa on välilyönti ja enter sekä funktionappien takana näissä backspace ja delete. Nuolinäppäimet on vasen funktio pohjaan + ijkl ja pgup/home/pgdn/end -napit on oikea funktio pohjaan + ijkl. Tämä tuntuu toimivalta yhdistelmältä, mutta näppäinkartan hiominen on vielä kesken.
Kolmanteen versioon haluaisin hiiren liikuttelun painamalla pohjaan vasen ja oikea funktio yhtä aikaa + ijkl, mutta jostain syystä tämä ei toimi nettisivun konfiguraattorin kautta. Myöskään nuppien kääntely tai painelu ei tee tällä hetkellä vielä mitään ja seuraavaksi pitää alkaa selvitellä QMK-firmwaren kääntämisympäristön pystyttämistä ja QMK:n asetuksien ja näppäinkartan virittelyä lähdekoodia muokkaamalla. Vasempaan nuppiin olisi tarkoitus tulla äänenvoimakkuuden säätö pyörittelyyn ja media play/pause-nappi päältä painamiseen. Oikean puolen rullaan olisi tarkoitus tulla pyörittelyyn hiiren rullan pyörittely ja päältä painamisen toimintoa ei ole vielä päätetty.
Tulevassa artikkelin osassa kaksi siis lisää aiheesta ja samalla testaan ehkä minkälainen työmaa on yrittää tehdä näppäimiin symbolit teippileikkurilla.