Hakkerimaalari 2017
Hakkerimaalari 2017
Valmistelu
Hakkerimaalarin valmistelu alkoi keväällä Hacklabin keskiviikon avoimien ovien aikaan. Avoimilla ovilla niin Hacklabin jäsenet kuin muutkin kiinnostuneet pääsivät ideoimaan tulevaa projektia. Erilaisia toteutusvaihtoehtoja käytiin läpi ja teknisiä toteutusmahdollisuuksia mietittiin yhdessä. Ydintiimiksi muodostui noin 10 hengen porukka, joka kokoontui säännöllisesti projektin tiimoilta Hacklabilla.
Tarkempi ja teknisempi toteutus Hakkerimaalarille alkoi muodostua alkukesän kuukausien, touko-, kesä- ja heinäkuun aikana. Silloin lopullinen tekninen toteutustapa valmistui tarraleikkuriksi vaihtoehtona pohditun lämpökamera-toteutuksen sijaan. Valkokangas, valaistus ja lopullisen taideteoksen muoto – tarraleikkurilla leikatut tarrat läpinäkyvällä muovitaustalla. Lopullinen taideteos sijaitsee tällä hetkellä Hacklabin ikkunalla.
Laitteisto
Hakkerimaalari-projektissa laitteisto koostui:
- kannettavasta tietokoneesta lisänäytöllä,
- web-kamerasta ja jalustoineen,
- valkoisesta taustakankaasta ja sen takana olevasta valaistuksesta
- tarraleikkurista
- läpinäkyvästä muoviliinasta, johon valmiit tarrat liimattiin
Ohjelmisto
“Maalattavan” kuvatiedon siirto kameralta tarraleikkurille tapahtui jäsenistön ohjelmoimalla kameraohjelmalla, avoimen lähdekoodin Potrace-vektorimuunnosohjelmalla ja avoimen lähdekoodin Inkscape-vektorieditorin avulla. Ohjelman toteutukseen käytettiin Python-ohjelmointikieltä ja Pygame-nimistä, pelien tekemiseen suunnattua, ohjelmointikirjastoa.
Ohjaukseen käytettävän kannattevan tietokonella ajettava kameraohjelmisto näyttää mustavalkoisena tällä hetkellä kameran kautta näkyvän kuvan ja esittää arvion miltä käsitelty ääriviivakuva tulee näyttämään. Enter-napin painamisesta ohjelma tallentaa web-kameran kuvan ja lähettää sen Potrace-ohjelmalle. Potrace muuntaa kameran kuvan kuvapisteet kaareviksi reunaviivoiksi ja tallentaa ne toiseen tiedostoon SVG-muodossa. Tämän jälkeen kameraohjelma avaa tiedostosta ääriviivat Inkscape-editoriohjelmaan siistimistä ja muokkausta varten.
Roland-tarraleikkurin ohjaukseen tulee laitteiston mukana oma CutStudio-niminen ohjelmisto jonne kuvan saa siirrettyä Inkscapesta ohjelmistolisäosan avulla. CutStudiossa leikattavaksi viimeistellyt ääriviivat lähtetään tarraleikkurille USB-kaapelilla ja leikkuri hoitaa tehtävänsä. Yhdellä leikkauskerralla teipistä leikattiin yleensä 2 – 5 muotokuvaa materiaalin käyttöasteen parantamiseksi.
Tapahtuma
Vaasan taiteiden yö 2017 pidettiin 10.8.2017 jossa Hakkerimaalari-teos oli työstettävänä ja näytillä Vaasan pääkirjaston aulassa. Tapahtumassa oli paljon kävijöitä ja monet olivat kiinnostuneita Hakkerimaalarista. Tapahtuman aikana otimme useita kuvia, joista leikattiin tarroja sekä osallistujille itselleen muistoksi että Hakkerimaalariin tekemään lopputulokseen. Osallistujat saivat itse sijoittaa aikaansaamansa silhuettitarran taideteokseen.
Esittelytilaisuutta voidaan pitää monella tapaa menestyksenä. Silhuettien malleina olleet lapset, nuoret ja aikuiset pääsivät itse kokeilemaan eri asentojen ja asusteiden vaikutusta silhuettiin sekä mustan ja valkoisen tasapainoon. Ryhmäkuvissa parien ja kaveriporukoiden keskenäinen sijoittuminen mahdollisti hienoja toteutuksia. Moni kuvaan uskaltautunut kiitti jälkikäteen rohkaisusta – perinteinen muotokuva ei välttämättä ole kaikille se automaattisesti mieleisin, mutta erityisesti sivuprofiilit ja ryhmäkuvat toivat hymyn huulille. Erityisen hienoa oli nähdä silhuetistaan ja profiilistaan tietoisten ihmisten kuvia – lierihatut ja keppihevoset olivat luonnollinen osa mutkatonta profiilia ilman suurempia asentokikkailuja.
Osallistujat näkivät silhuettinsa lisäksi myös ohjelmiston ja laitteiston toiminnassa. Samalla kun silhuetteja muokattiin tulostettavaan muotoon ja tulostettiin, kaikille tekniikasta kiinnostuneille käytiin läpi projektin teknistä toteutusta ja silhuettikuvien ja avoimen lähdekoodin vektoriohjelmistojen perustoimintaa. Näin monellekin osallistujalle uudenlaiset tekniikat tuotiin tulevaisuudessa helpommin lähestyttäviksi.
Yhteenveto
Vaasan taiteiden yö 2017 pidettiin 10.8.2017 jossa Hakkerimaalari-teos oli työstettävänä ja näytillä Vaasan pääkirjaston aulassa. Tapahtumassa oli paljon kävijöitä ja monet olivat kiinnostuneita Hakkerimaalarista. Projektina Hakkerimaalari yhdisti niin maalarin ideoinnin porukalla, teknisen toteutuksen pohtimisen ja tuottamisen sekä yleisön osallistumisen ja opastamisen uusien tekniikoiden pariin. Silhuettikuvausta tullaan varmasti jatkossa käyttämään erilaisissa yleisötilaisuuksissa modernien tekniikoiden esittelyn tukena.