Kokeiltua: 3D-tulosteen pintakäsittely asetonihöyryllä
Parista ohjepostauksesta ja Youtube-videosta inspiroiduin testaamaan ABS-muovista 3D-tulostetun kappaleen pintakäsittelyä laittamalla ne samaan tilaan höyrystetyn asetonihöyryn kanssa. ABS-muovi liukenee asetoniin ja höyrystettynä muovikappale imee sitä tasoittaen pinnan.
Käsittelyn jälkeen tulostetun kappaleen raidallinen mattapinta on tasainen ja kiiltävä.
Testikappaleeksi valittiin aiemmin tulostettu tulostettu banaani mittanauhalla. Sopivaa astiaa höyrystykseen ei ollut tarjolla ja päädyin tekemään ensimmäisen testin isohkolla maalipurkilla, joka on roskapönttönä toimimisesta huolimatta kohtuullisen puhdas.
Pintakäsittelyn voi tehdä ilman lämmitystä, mutta lämpö nopeuttaa asetonin höyrystymistä ja nopeuttaa prosessia. Lämmitystä testettiin laittamalla metallinen maalipurkki sähkölämpöpatterin päälle. Asetoni on erittäin herkkää syttymään, joten mitään avotulta tai vastaavaa ei kannata edes harkita.
Maalipurkin pohjalle viriteltiin diskettiaseman kannesta ja rautalangasta alusta tulosteen liikutteluun, koska höyrykäsittelyn jälkeen muovikappaleen pinta tahmea. Alusta myös nosti kappaleen jonkin verran maalipurkin pohjasta, koska sinne kaadettiin noin puoli desiä asetonia. Periaatteessa asetoni voisi olla jonkinlaisessa astiassa purkin sisällä, mutta se rajoittaisi haihtumispinta-alaa. Purkin kanneksi laitettiin pala vaneria, koska maalipurkin kantta ei löytynyt.
Muovikappale oli purkissa asetonihöyryssä noin 45 minuuttia ja prosessin tilannetta tarkistettiin muutaman kerran sen aikana. Pinta näytti aluksi laikukkaan märältä, jotka alkoivat levitä ja pinta alkoi tasoittua. Kun tuloste näytti sopivan tasaiselta, se otettiin pois purkista ja asetettiin haihtumaan pöydälle. Tulosteeseen ei koskettu noin tuntiin, jonka aikana se jatkoi tasaantumista. Tämän jälkeen kokeiltuna pinta ei enää ollut tahmea.
Oheisesta kuvasta näkyy käsittelyn tulos pari tuntia aloituksesta. Kuvassa voi kiinnittää huomiota kappaleen pintaan, joka on tasainen ja kiiltävä sekä numeroiden reunoihin, josta näkyy hyvin myös terävämpien pinnanmuotojen pyöristyminen/tasoittuminen. Kappaleen pintaan ilmestyi pintaan todella pieniä kuplia noin päivä käsittelyn jälkeen ja tuloste haisi vielä ABS:n tulostusprosesilta melkein viikko käsittelyn jälkeen.
Olen erittäin tyytyväinen asetonihöyrykäsittelyn ensimmäisen kokeilun tuloksiin. Ensi kerralla voisi kokeilla pienempää käsittelyastiaa, tästä vaadittavaa pienempää asetonimäärää ja lyhyempää käsittelyaika höyryssä. Prosessia helpottaisi myös läpinäkyvä astia kuten lasinen uunivuoka kannella. Suunnittelupuolella tai tulostettavan mallin valitsemissessa käsittelyä varten pitäisi ottaa huomioon paksumpi pinta malliin ja isompia muotoja, koska tasoitusprosessi ohentaa materiaalia ja hukkaa yksityiskohtia.